Donderdag 26 januari 2017, Kip met pasta en 3 groenten

Kip met pasta Ingrediënten

Voorbereiding (10 min.)
- Verwijder de pitjes en de witte zaadlijsten uit de puntpaprika en snij in fijne reepjes.
- Maak schilfers van de pecorino met een dunschiller.
- Snipper de ui en het knoflook fijn.

Bereiding (30 min)

  1. Kook de broccoliroosjes en de diepgevroren erwten gedurende 7 à 8 minuten in lichtgezouten water, in een kookpot zonder deksel. Giet de groentjes af en spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.
  2. Kook de pasta gaar in lichtgezouten water (kooktijd zie verpakking).
  3. Verhit 1 eetlepel olijfolie en stoof de ui en het knoflook glazig. Voeg de reepjes zoete paprika toe en laat 4 minuten stoven. Voeg dan de groene groenten toe en laat nog 5 minuten stoven. Kruid met peper en zout.
  4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een braadpan en bak de kippenblokjes mooi goudbruin, bak ongeveer 5 à 6 minuten tot ze mooi uitgebakken zijn. Kruid goed met peper en zout.
  5. Giet de pasta af en meng er de pesto door en voeg de kippenblokjes en de groentjes eraan toe. Meng dooreen.

Tip:
Liever een vegetarische variant? Vervang de kippenblokjes en de pecorino door 2 bolletjes mozzarella in stukjes gesneden.


Donderdag 23 februari 2017, Preiquiche met geitenkaas en veldslaatje

preiquiche Ingrediënten voor 4 personen

Voorbereiding (10 min.)
- Snij de prei in de lengte in 2 en dan in fijne reepjes.
- Snij de gemarineerde tomaten in fijne reepjes.
- Klop de eieren samen met de room los en kruid met peper en zout.

Bereiding (15 min + 45 à 50 min in de oven)

  1. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  2. Smelt ondertussen de boter in een kookpot en stoof de reepjes prei 5 min. Kruid goed met zwarte peper en zout. Meng met de geitenkaas.
  3. Leg het bladerdeeg op het bakpapier in een ronde taartvorm (Ø 26 cm). Prik er enkele keren in met een vork.
  4. Verdeel de preimengeling over het bladerdeeg en strooi er de reepjes tomaat over. Bestrooi met de geraspte emmentaler en overgiet met de eiermengeling. Zet 45 à 50 min. in de voorverwarmde oven.

Kaastaart met bosvruchten

kaastaart Ingrediënten

Voorbereiding (10 min. + 1 u. afkoelen, liefst de dag voordien)
- Smelt de boter in een steelpannetje.
- Verkruimel intussen de speculaaskoekjes (dat gaat makkelijk als u ze in een plastic zak steekt en erover rolt met een deegrol of glazen fles). Roer er de gesmolten boter onder.
- Bekleed een springvorm (Ø 24 cm) met bakpapier en verdeel er de koekjesmengeling over. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat 1 uur afkoelen in de koelkast.

Bereiding (15 min. + ± 50 min. in de oven + 12 u. in de koelkast)

  1. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  2. Smelt de witte chocolade au bainmarie (plaats daarvoor een hittebestendige mengkom op een kleinere kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken).
  3. Snij intussen het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mesje.
  4. Mix de roomkaas los samen met de vanillezaadjes en de vanillesuiker. Mix er een voor een de eieren onder tot u een gladde massa krijgt.
  5. Mix er de room en de gesmolten chocolade goed onder.
  6. Giet het beslag over de koekjesbodem. Zet ± 50 min. in de voorverwarmde oven.
  7. Haal de taart uit de oven en laat volledig afkoelen. Zet daarna in de koelkast, bij voorkeur 1 nacht.

Afwerking
Werk de kaastaart af met de frambozen en de blauwe bessen. Strooi er de bloemsuiker door een zeefje over.


Donderdag 27 april, Crumblecake met rabarber

rabarber crumble Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 175 ℃. Bekleed de bakvorm met bakpapier en laat de randen van het papier over de rand hangen.
  2. Maak de bodem. Meng de zelfrijzende bloem met het zout en de havermout. Klop de boter met de suiker en de vanillesuiker luchtig. Roer er een voor een de eieren door en meng dit vervolgens met het bloem-havermoutmengsel. Stort het beslag in de bakvorm.
  3. Maak de crumble. Smelt de boter met de suiker in een pannetje en roer er de havermout door. Haal van het vuur.
  4. Schil de rabarber en snij hem in stukjes. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij in vieren. Verdeel het fruit over de deegbodem en strooi er de crumble over. Bak 50 á 55 minuten in de oven. Haal het gebak uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm.
  5. Neem uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Verdeel het gebak in vierkantjes. (eventueel nog kleine stukjes verse rabarber op de cake zetten)


Donderdag 28 september, Trifle met nectarine en zandkoekjes

trifle met nectarine en zandkoekjes Ingrediënten voor 4 personen

Voorbereiding (10 min.)
- Ontpit de nectarines en snij elk in 8 partjes.
- Scheid de eiwitten van de eidooiers.
- Verkruimel de zandkoekjes in grove stukken.

Bereiding

  1. Smelt de boter in een steelpannetje. Doe er de partjes nectarine en 1 eetlepel suiker bij. Stoof enkele minuten tot het fruit zacht is en laat lichtjes afkoelen.
  2. Klop intussen de eidooiers op met de rest van de suiker tot een wit en luchtig mengsel. Voeg de mascarpone toe en meng goed. Klop de eiwitten stijf en meng voorzichtig onder het mascarponemengsel.
  3. Verdeel de helft van de verkruimelde zandkoekjes over 4 glazen. Schep er een laagje mascarpone en een laagje fruit op. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje fruit.


Donderdag 26 oktober, Pompoen - pastinaak soep

Pompoen-Pastinaak soep Ingrediënten voor 4 personen


Donderdag 30 november, Tomaat wortel knolselder soep

Tomaat Wortel Knolselder soep Ingrediënten voor 7 liter