Donderdag 1 maart 2018, Chocoladecake

chocoladecake Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter de bakvorm en bestuif met bloem.
  2. Klop de boter romig met de suiker en de vanillesuiker. Klop er een voor een de eieren door.
  3. Zeef de bloem met het cacaopoeder en het amandelpoeder. Spatel dit mengsel voorzichtig door het beslag.
  4. Doe in de vorm. Bak de cake 60 minuten in de oven. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en ontvorm nadien op een rooster. Laat volledig afkoelen.
  5. Hak de chocolade fijn, smelt 'm au bain-marie. Breng de room tot tegen het kookpunt en roer '‘m beetje bij beetje door de gesmolten chocolade. Mix de massa 3 minuten en giet het glazuur over de cake. Laat enkele minuten opstijven. Werk af met amandel- en chocoladeschilfers en laat verder opstijven.


Donderdag 29 maart 2018, Vanillepudding

vanillepudding Ingrediënten voor 4 personen

Bereiding

  1. Klop het ei los met de suiker.
  2. Los het puddingpoeder op in een kopje koude melk. Roer goed glad.
  3. Breng de rest van de melk aan de kook met de vanillesuiker en een snuifje zout. Doe er, zodra de melk kookt, het puddingpoeder bij. Roer voortdurend. Blijf roeren tot de melk weer tegen de kook aan is en de pudding begint te binden. Haal van het vuur. Doe er het ei bij en roer flink om, tot het ei volledig opgenomen is.
  4. Verdeel de pudding over kleine kommetjes. Laat afkoelen. Rasp de chocolade en verdeel over de kommetjes. Serveer op kamertemperatuur.


Donderdag 26 april 2018, Salade met warme geitenkaas en spek

salade met geitenkaas en spek Ingrediënten voor 4 personen

Werkwijze

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de ijsbergsla als deze slap zouden zijn. Pak dan een (liefst niet te klein) scherp mes en hak de ijsbergsla in reepjes/stukken. Doe ze dan in een vergiet en spoel het grondig onder stromend water. Laat goed uitlekken, bijvoorbeeld tussen 2 keukenhanddoeken.
  2. Snij de kerstomaatjes in de helft (of in 4 als ze echt groot zijn). Was de komkommer goed en snij 'm dan in de lengte door. We gaan het zachte vruchtvlees in beide helften uithollen zodat we enkel het stevige, frisse deel van de komkommer overhouden. Snij dat in blokjes. Snij ook de appeltjes, zonder te schillen, in stukjes.
  3. Zet een pannetje op het vuur, laat het even warm worden en leg dan de spekblokjes er in. Omdat het spek al veel vet afgeeft is het niet nodig om olie of boter te gebruiken. Op het laatste voeg je de stukjes appel toe. Als je oregano of basilicum in huis hebt mag je het er ook op doen. Laat het samen bakken maar hou het goed in het oog. Je pijnboompitten moeten kleur krijgen maar liefst niet zwart he!
  4. Snij de geitenkaas-rolletjes in schijfjes. Zorg dat elke persoon er 2 of 3 heeft. Neem een snee rozijnenbrood en leg de geitenkaas-plakjes telkens hierop. Leg deze op een ovenplaat of in een ovenschotel, en doe er een klein beetje honing over.  Het is de bedoeling dat we deze toastjes even onder de grill plaatsen. Let wel op, door het smelten kunnen ze een beetje gaan druppen. Het is dus verstandig om er steeds iets onder te leggen, anders kan je straks beginnen poetsen. De geitenkaasjes hebben meestal niet zo lang nodig voordat ze smelten maar ik zet er niet graag een tijdstip op omdat het sterk afhangt van je oven. Hou het dus een beetje in het oog. Normaal volstaan enkele minuutjes.
  5. Zo, ons slaatje is bijna klaar. Wat je hierover doet kies je zelf maar ik geef hier alvast een idee voor een dressing zoals ik ze gemaakt heb. Doe 4 lepels mayonaise samen met een klein scheutje melk en wat peper en zout in een kommetje. Meng het goed zodat het een mooi glad sausje wordt. Doe er wat vloeibare honing erbij: ongeveer 1 eetlepel. Proef en voeg eventueel meer toe, naar smaak.
  6. Bij een gerecht zoals dit besteed je best wat aandacht aan het dresseren van je borden. Het ziet er namelijk niet zo geweldig uit als je alles nonchalant door elkaar gooit. Verdeel eerst de sla over de borden. Leg dan de kerstomaatjes en de komkommer erover.  Verdeel nu de warme mengeling van spekjes, pijnboompitten en paprika erover en werk af met de toastjes gesmolten geitenkaas. Nog even een van de beetje dressing erover en hopla, klaar! Zet de rest van de dressing op tafel zodat wie wil nog kan bijnemen.


Donderdag 26 april 2018, Slaatje met kip, appel en honing

Ingrediënten voor 4 personen als hoofdgerecht

Bereiding

  1. Snij de kipfilets in blokjes van 1 cm op 1 cm. Marineer ze in kurkuma en wat olijfolie.
  2. Snij de appels, komkommer (pitjes eruit doen) in blokjes van 1 cm op 1 cm. Rode ui in dunne schijfjes, cherrytomaten halveren (of in vier)
  3. Was de jonge sla en dresseer ze op een bord. Voeg de andere groenten erover.
  4. Bak de kipfilets op in een pan met wat boter. Roer voldoende
  5. Als de kip bijna gaar is, doe de appelstukjes mee in de pan
  6. Doe de kippenblokjes, geroosterde pijnboompitten en appelstukjes over de sla
  7. Doe er naar believen honing over
  8. Serveer onmiddellijk

Tip: om de presentatie iets mooier te maken kan je de kipfilet in reepjes snijden en die bovenop de sla leggen als ze gebakken zijn. Voeg eventueel ook een aantal eetbare bloempjes bij.